Tuesday, July 3, 2012

SWISS ROLL



SWISS ROLL

Bahan A:
~3 biji kuning telur
~75gm gula kaster
~50ml air
~40ml minyak jagung / minyak masak
~80gm tepung gandum - ayak
~1 sudu teh esen vanilla

Bahan B:
~3 biji putih telur
~2 sudu teh gula kaster
~1/8 sudu teh cream of tartar

Bahan C:
~jem yang disukai dan pewarna


Cara-cara :

1. Pukul bahan B hingga kembang dan bertanduk. Ketepikan.

2. Pukul kuning telur dan gula hingga kembang di ikuti air, minyak, esen vanila dan tepung. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga putih dan gebu. Kaup balikkan dengan adunan B hingga bergaul rata.

3. Ketepikan 2 1/2 sudu besar adunan (tambah pewarna pink) dan 2 sudu besar adunan (tambah pewarna hijau). Masukkan kedua-dua adunan ke dalam piping bag kecil yang di gunting sedikit muncungnya. (kalau xde piping bag,, bleh guna beg plastic dan digunting bucunya) Pipe ke atas loyang bentuk atau corak yg disukai...

4. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 170C selama 1 minit. Angkat dan ketepikan.

5. Tuang baki adunan ke atas corak tadi... ratakan dengan spatula. Bakar pada suhu 170C selama 10-15 minit.

6. Keluarkan dari oven dan sejukkan di atas redai selama 10 minit. Terbalikkan di atas sehelai kertas minyak yang lebih besar. Keluarkan kertas alas bawahnya. Lapik sehelai lagi kertas minyak di atas motif strawberry kemudian terbalikkan ke atas. Sapu rata krim atau jem dgn rata kemudian gulung dengan perlahan-lahan.

7. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di potong.

* selamat mencuba!! ^^

No comments:

Post a Comment